Saturday, December 10, 2011

Tidur pun boleh jadi masalah besar!

Aku rasa semenjak cuti sekolah jadual tidur aku semakin huru hara. Eh betul aku tak tipu. Jadual tidur tu macam er sepatutnya kau tidur malam tapi malam kau berjaga siang kau tidur and benda tu susah nak betulkan balik. Macam penyakit apa tu? Alah er somalia? Amnesia? eh kejap nak tanya abang google. Haah, Insomnia.

 "Insomnia merupakan gangguan tidur yang menyebabkan seseorang tidak bisa mendapatkan tidur yang secukupnya. Hal ini bisa di sebabkan karena stress atau penyebab-penyebab tertentu. Tapi ada sebagian orang yang mengalami insomnia tanpa sebab"


Aku ckap ni sebab aku tgh alami lah, haiyoo Dah rasa macam kerabat burung hantu dan kelawar

Tapi er aku tak boleh buat nilah :D
Atotototo mungkin aku boleh jadi macam ni? Comel sikit
Aku rasa malam klimaks yang aku memang BETUL BETUL tak boleh tidur malam tadilah. Dah 3 jam aku dok melangut atas katil. Pusing sana pusing sini duduk baring duduk baring. Aku dah habiskan 52 lagu, Surah Almulk, zikir semuaaa tapi tapi Tak boleh! So aku ambik inisiatif menghubungi rakan-rakan yang sama spesies dgn aku-tak-tidur-lagi Eheh, kesian mereka kena layan aku pagi-pagi buta. 

Ada beberapa cara lagi yang aku malas nak buat walaupun dah disarankan oleh sahabat handai kalau tak buleh tidur 

1# Minum susu
Er er tak rasa macam menyusahkan diri ke kena ambil cawan letak air panas, letak susu minm dan kena basuh. Banyak kerja wehh. Lepastu susu melawas kan er lepastuuu er er...

2# Tengok movie
Disebabkan no 1 pun aku dah malas, dalam laptop ni mana ada  download movie hapahape. Memberatkan dan melambatkan pergerakan urusan duniawi. Habistu kenapa tak tengok online? Eh banyak cantik sukahati akulah malas nak tengok

3#Baca novel
Buat pertama kalinya aku habiskan 3 buku bahasa inggeris sebab bosan sangat tak tahu nak buat apa. Bangga lah pulak, Sebelum ni nak bukak macam harrrem. Sampai berhabuk pun aku tak tentu akan sentuh lagi 

Er ini boleh dijadikan tips untuk tidur Selanjut nya mungkin buleh tanya Inche yahoo atau tekan sini. Aku perlu berusaha keras untuk kembalikan masa tidur aku. Haihh besarnya dugaan.  Ni semua salah adik fesbuk dengan ayah blogger. Semua salah mereka! Salah! Salah!



p/s: Kenapa aku tak kira kambing eh? Benda tu berhasil! Serius.


6 comments:

AinaaHasinah said...

Ak dulu macam tu gak. Tpi aku start boleh lepas aku biasakan diri x tido lmbt bngn lmbt. So dah okay. Besides that, aku bfore tido aku bwat macam ad citr smbil tutp mata. Jadi automatic akn tidi sndri lps tu ;D

NurFarinaAzwa (Y) said...

HAHA thanks for the tips ainaa. Kalau aku tak boleh tidur lagi aku buat cara kau okay ;D

Tuan Besar said...

Minum susu? tengok movie? baca novel? Babe, kau perli aku ke apa ni? Dah dah kita putus kawan! HAHAAHA Lain kali tak boleh tidur jangan cari aku.

NurFarinaAzwa (Y) said...

Weeeeeeeeeeeeh HAHA mana ada. Kalau kau tak ckp pun aku akan terfikir jugaklah. Yelah aku sedar aku siapa. Aku hanya insan biasa. Nanti aku tak buleh tidur aku telefon kau lah pulak

Farah Irdina said...

Aku rasa kalau kau buka buku sejarah lagi berkesan ;) Aku applykan benda ni kat rumah kot ~ Dan aku tahu , kau applykan kat dalam kelas kan? HAHA

NurFarinaAzwa (Y) said...

HAHA weh buku sejarah pun aku tah tahu kat mana --' ah, ni semua kau yang ajar aku,